Protekli tjedan imao sam prilike posjetiti otok Brač sa svojim prijateljem i partnerom Marinom Dekovićem (BK `Campetto` – prvak Hrvatske u kategoriji `Veterani B`). Otok Brač i osobito mjesto Sutivan ostali su mi  u odličnom sjećanju od prošle sezone kada se tamo po prvi put održao brdsko-biciklistički maraton koji se bodovao za kup Hrvatske. Nisam znao što očekivati od te utrke kad sam prošle godine išao tamo, a na Braču sam zadnji put bio kao bebač s roditeljima na ljetovanju tako da jedino sjećanje koje imam je fotka s neke ljuljačke u borovoj šumi. Na kraju sam utrkom, organizacijom, gostoprimstvom Sutivanaca i organizatora te cijelog događaja, ostao oduševljen da mogu reći kako mi je to bila jedna od najboljih utrka u sezoni. Dojmove od prošle godine možete pročitati ovdje.

Utrka `Uvati Vitar 2017` održat će se i ove godine, 20.5.2017. u sklopu kalendara HBS-a te bodovati za kup Hrvatske. Osim bodova za kup, najbolji natjecatelji moći će se boriti i za vrijedne UCI bodove svjetske biciklističke federacije. Utrka je ove godine uvrštena i u UCI kalendar maratona u C3 kategoriji. Na Braču tako očekujem da ćemo imati prilike odmjeriti snage s vozačima koji se nalaze u samom vrhu UCI ljestvice, a o imenima koja nas čekaju znat ćemo bliže datumu samog održavanja maratona.

Razlog našeg posjeta Braču bio je da odvozimo cijelu rutu najduže dionice maratona koja iznosi 105km i cca 2500m uspona. Netko će se prestrašiti ovih brojki, ali ako pogledamo bilo koji od najposjećenijih maratona u Europi , Riva del Garda (90km sa 3800m uspona), Sellronda  Hero (86km sa 4500m uspona), Salzkammergut Trophy (119km sa 3848m uspona), dolazimo do neke `zlatne` sredine dužine i uspona koja bi trebala biti na pravom MTB maratonu. Dužina koja nas čeka na Braču po meni je jedna od klasičnih etapa kakve imate prilike voziti na Absa Cape Epic utrci – sigurno jedna od najvećih i najpoznatijih etapnih utrka u MTB svijetu.

Riva u Sutivanu – start i cilj maratona `Uvati vitar 2017`

Start utrke će kao i prošle godine biti u samom centru Sutivana, na rivi uz more i krenut će se identično uz more prema Supetru. Nešto prije nego bi se došlo u mjesto Mirca, staza nas vodi  desno na prvi uspon od par km i tu se sigurno može očekivati prva `selekcija` među vozačima. Naravno, ovo je tek prvi uspončić pa onima s manje iskustva na dužim stazama svakako preporučam da se ne zalete od starta jer do kraja utrke ima još puno uspona na kojima se može sustići konkurencija. Prvih 15ak km staze bit će poznato svima koji su prošle godine vozili maraton, a nakon toga ruta nas dalje vodi prema mjestu Nerežišća. Od Nerežišća ruta se kreće dalje prema mjestu Škrip. Svi koji se sjećaju kratkog, brzog, `singlestrack` spusta od prošle godine koji nas i ove godine čeka u prvih 15km staze doći će na svoje jer upravo prije Škripa čeka nas još jedan sličan `singlestrack` spust.

Nakon Škripa spustit ćemo se ponovno skroz do razine mora u mjesto Postira. Tu nas čeka prekrasna `krono` vožnja uz samu obalu, a to je i prilika svima koji će doći više uživati na utrci nego se utrkivati da uzmu kratku pauzu za kupanje. Kažem kratku da se ne bi našli u situaciji da ih uhvati `time-limit` koji će biti postavljen oko 50km. Nakon zadnje `ravnice` (prije one posljednje asfaltne koja će vas voditi prema cilju u Sutivan) na 33km kreće najduži uspon na maratonu – uspon na Vidovu goru. Ovo je segment koji će pokazati tko je `King of the Brač`. Čeka nas uspon od 13km ali za sve one koji nisu ljubitelji konstantnih i dugih uspona – dobra vijest – uspon se prelama na nekoliko dijelova tako da će biti dijelova gdje će biti `niz nogu`, a i dijelova koji će biti oko 2-3% nagiba. Na cijelom usponu max nagib kretat će se do 20% ali to najviše odmah u prvom dijelu uspona dok su noge još `svježe`. Pred sam vrh uspona ostavite snage za jedan kratki tehnički dio uspona gdje će osim snage u nogama biti potrebno uloviti dobar ritam penjanja kao i upotrijebiti tehniku vožnje. Nemojte se iznenaditi ako vam na putu budu koze, nisu opasne kao afričke antilope koje ruše i `lome` bicikliste. Spust s Vidove gore vozi se po širokom makadamu te će brzina vozača u grupi možda podići više prašine nego kad manja grupa vozi sporije pa budite oprezni ako se nađete u toj situaciji. Spust nije prezahtjevan ali tu i tamo treba pripaziti na nekoliko `kanala` koji su nastali uslijed kiše ili slijeganja terena. Dio staze koji slijedi jedan je od najljepših koji vas čeka, ne samo na ovoj stazi nego općenito na stazama maratona koji se voze u Hrvatskoj.

[tomcycling.com] XCM Uvati Vitar - Makadam

Nakon ovog dijela staze budte spremni za prekrasne poglede, uvale koje će vas mamiti da se bacite u more

Spust prema Dolini Blaca pruža prekrasan pogled prema Jadranskom moru i otoku Hvaru. Pripazite tokom spusta da se ne zagledate predugo u taj pogled da ne bi završili u provaliji koja vas čeka s lijeve strane spusta. Dio spusta koji dalje slijedi vozi se po širokom makadamu sa sitnim kamenjem  koje vam u zavoju vrlo lako može izbaciti kotač iz putanje, stoga pripazite koliko naginjete bicikl i pri kojoj brzini jer bi se vrlo ako mogli naći na podu, odnosno kamenu.

Do ovog dijela prošli smo više od pola staze, ali dio koji sada slijedi bit će veoma naporan upravo vozačima koji su se `preforsirali` na početku rute. Sljedećih nekoliko km bit će valoviti teren sa promjenom tempa vožnje, a osim tempa problem bi mogla predstavljati i vrućina ukoliko prognoza bude sunčano (u svakom slučaju bolje da se znojimo nego da nosimo kabanice). Nemojte zaboraviti stajati u feed zonama jer ovdje bi vas manjak tekućine i dehidracija mogli dovesti do odustajanja ili naglog gubitka snage u vožnji. Od samog spusta u Dolinu Blace staza će ići uz samo more i pogled će se pružati na prekrasne uvale sa prekrasnom plavom bojom mora koja će sigurno neke od vozača mamiti da stanu i potraže osvježenje u moru.

[tomcycling.com] XCM Uvati Vitar - Pogled uz more

Samo jedan od pogleda koji se pruža uz stazu – doći će vam da svako malo stanete i napravite fotku za uspomenu

Tu se približavamo 73. km utrke i ulazimo u mjesto Milna koje nas svojim uskim i starim ulicama vodi na jedan od posljednjih dužih uspona na ovom maratonu i jedine točke gdje se prolazi dva puta tokom utrke. To mjesto se zove Dračevica i staro je preko 1500 g. Na tom mjestu organizatori utrke pripremit će posebnu feed zonu kako bi natjecateljima pružili onaj završni `boost` da stignu do kraja utrke. O tim detaljima saznat ćete uskoro. Od 80km staza će opet biti poznata sudionicima prošlogodišnjeg izdanja jer se put ovdje nastavlja tamo gdje nas je na 15km umjesto u prošlogodišnjem smjeru vodio u novi smjer prema Nerežiću. Za one kojima je ostalo dovoljno snage u nogama ovo će sigurno biti km u kojima će konkurenciji napraviti razliku ili će dostići one iz konkurencije koji su krivo raspodijelili snage. Brzi makadami i kratki strmi usponi vodit će nas skroz do zadnjeg brzog spusta kroz šumu koja se spušta prema moru i plaži nedaleko od cilja u Sutivanu. Za one koji stignu do plaže ostaje još samo malo znoja i `muke` koju će im zadati vožnja po kamenoj plaži. Zadnjih par km do cilja bit će asfaltna cesta koja će vas vratiti natrag na rivu u Sutivanu.

[tomcycling.com] XCM Uvati Vitar - dolazak u Sutivan

Kad ugledate ovaj asfalt znat ćete da je vašim `mukama` došao kraj 🙂

Tijekom našeg boravka na Braču opet sam ostao impresioniran ljubaznim domaćinima i njihovim gostoprimstvom. Hvala  Turističkoj zajednici Sutivan koja nas je večer prije obilaska rute vrlo ukusno nahranila i hvala Dalmatia Bike na isto tako finom ručku nakon odvožene rute, a koja nas je vratila u život. Za maraton `Uvati vitar` mogu vam sa sigurnošću reći da ćete uživati i pedalirajući i za stolom. Moja  preporuka je da svakako posjetite Konobu Kopačina u mjestu Donji Humac ako ste u prilici.

[tomcycling.com] XCM Uvati Vitar - najava - Konoba Kopacina

Nakon maratona ne sumnjam da čemo kao i prošle godine imati organiziranu vrhunsku večeru..

[tomcycling.com] XCM Uvati Vitar - najava - Konoba Kopacina peka

..ali za večer prije tko planira jesti vani, ne tražite dalje od Konobe Kopačina u Donjem Humcu