Nakon odličnog prvog dijela sezone i zadnjih nekoliko tjedana u kojima sam imao popriličan broj utrka neplanirano sam morao napraviti pauzu i odgoditi daljnji nastup na nadolazećim utrkama. Među njima je bio i maraton u Crikvenici koji je održan proteklog vikenda, a isto tako odustao sam i od maratona na Braču. Veoma mi je žao što propuštam ove maratone jer su to dvije staze maratona koje su po meni jedne od zahtjevnijih u Hrvatskom kupu. Naime nakon zadnjeg nastupa na utrkama kros duatlona na Sljemenu zadobio sam oteklinu na lijevom koljenu koja je prema dosadašnjim dijagnozama uzrok preopterećenja i premalog odmora između svih utrka na kojima sam bio u zadnje vrijeme, a dodatan `stres` prouzrokovan trčanjem `prelio je čašu`. Stručno mišljenje i pregled obavio sam u Poliklinici `Kaliper` kod dr. med. Nataše Desnice. Pregledom koljena ustanovila je da nema znakova ozljede ligamenata ali da je oteklina očito uzrok prenaprezanja koljena i da je ovo reakcija upozorenja da treba malo usporiti i dati kompletnom zglobu vremena za oporavak i regeneraciju. Tako sam cijeli protekli tjedan mirovao i hodao na tretman za smanjenje upale (o kakvom je tretmanu riječ opisao sam niže u tekstu). Upala je od ovog tjedna manja i samim time imam i ugodniji osjećaj u koljenu. Od ovog tjedna krenuo sam sa aktivnom rehabilitacijom u `Kaliperu` uz pomoć vježbanja na izokinetičkom rehabilitacijskom uređaju.

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - masaža

Mjesto na kojem se vrše specijalistički pregledi ili neke od vrsta masaža – photo by: Sony Xperia

Poliklinika `Kaliper` osim mjesta na koje se možete javiti ukoliko dođe do neke sportske ozljede (kao što je to bilo sad u mojem slučaju) je zdravstvena poliklinika koja spaja vrhunsku medicinu sa sportom i tjelovježbom. U `Kaliperu` tako možete obaviti specijalističke preglede, dogovoriti liječenje, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ozljeda (ponajviše vezane uz koštano-lokomotorni sustav), mjerenje bazalnog metabolizma i savjete o zdravom načinu prehrane (pisanje jelovnika za potrebe mršavljenja, potreba sportaša..), razna testiranja za utvrđivanje trenutnog stanja utreniranosti (spiroergometrija), uslugu sportske masaže, privatnih treninga koje će sa vama provoditi neki od vrhunskih stručnjaka koji uz dr. med. Natašu rade u tom centru.

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - privatni treninzi

Privatni treninzi uz vodstvo stručnih osoba – photo by: Sony Xperia

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - spirogeometrija

Prostor za spiroergometriju u Poliklinici `Kaliper` – photo by: Sony Xperia

Uz sve ove usluge Poliklinika `Kaliper` jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti uređajem za izokinetiku pomoću kojeg uz najveću preciznost mogu dijagnosticirati problem u vašem zglobu te na temelju dobivenih mjerenja, rezultata primijeniti najbolju moguću metodu rehabilitacije. Ovo je ujedno i vrsta rehabilitacije na koju i sam trenutno idem. O ovoj metodi rehabilitacije koljena napisat ću nešto više kroz koji dan kad odradim veći broj treninga nakon kojih ću nadam se imati oporavljeno koljeno spremno za nove biciklističke izazove (duatlon i triatlon ću za sada izbaciti iz svog kalendara utrka).

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - Izokinetika

Poliklinika `Kaliper` jedna je od rijetkih koja ima mogućnost rehabilitacije i vježbanja na izokinetičkom rehabilitacijskom uređaju – photo by: Sony Xperia

[tomcycling.com] Vrijeme oporavaka i regeneracije - Izokinetika_monitor

Vježbanje na uređaju za izokinetiku omogućuje savršenu preciznost dijagnostike i metodu rehabilitacije – photo by: Sony Xperia

U proteklih tjedan dana koliko dolazim u `Kaliper`, nakon specijalističkog pregleda, počeo sam koristiti metodu krioterapije i intermitentne pneumatske kompresije uz pomoć uređaja `Game Ready`. Ovo je uređaj koji je uvelike poznat u svijetu vrhunskog sporta pogotovo kod nogometaša koji ga koriste u svrhu oporavka nakon utakmica ili u svrhu rehabilitacije nakon povrede koljena što je u nogometu najčešća povreda. Ova metoda oporavka poznata je i pod nazivom ˙RICE` (Rest-odmor, Ice-hlađenje, Compression-kompresija, Elevation-podizanje). Aparat koristi postupak hlađenja ozlijeđenog mjesta uz povremenu kompresiju. Hlađenje pomaže smanjiti bol i usporava protok krvi u dubljim tkivima gdje mogu biti prisutna krvarenja, a kompresija pomaže kod kontrole tekućine i ograničavanja boli na ozlijeđenom mjestu. U mom slučaju `Game Ready` `Dual Action` oblog omotan mi je oko lijeve noge zahvačajući koljeno i veći dio natkoljenice i potkoljenice. Uz pomoć upravljačke jedinice u kojoj se nalazi hladna voda sa ledom, oblog mi hladi koljeno i laganom kompresijom potiskuje nakupljeni otok oko koljena. Prednost korištenja ove vrste hlađenja je što ne može doći do stvaranja smrzotina na koži, povećava se dotok krvi i kisika do mjesta ozljede, stimulira cijeljenje tkiva, oponaša prirodne mišićne kontrakcije `pumpajući` edem van iz ozlijeđenog tkiva što sprječava oštećenje tkiva i potiče ubrzani proces oporavka.

Natečenost koljena mi je nakon tjedan dana korištenja `Game Ready` uređaja puno manja tako da sad u `Kaliperu` prvo odradim rehabilitacijski trening na izokinetičkom uređaju, a nakon njega odradim hlađenje koljena te mišića natkoljenice i potkoljenice.

[tomcycling.com] Vrijeme oporavaka i regeneracije - RICE

Metoda hlađenja nastale upale uz pomoć aparata `Game Ready` – photo by: Sony Xperia

Kako bi ubrzao oporavak koljenog zgloba uzimam i dodatke prehrani od Twinlab-a koji pospješuju smanjenje upale – `Mega Bromelain Caps` i `Trigosamine Max Strength` – sadrži glukozamin i kondroitin u optimalnim uvjetima kako bi se osigurala najbolja apsorpcija i učinkovitost koja se u tijelu ravnomjerno otpušta tijekom 24h. `Trigosamine Max Strength` ću nastaviti koristiti i kroz sljedeći period kako bi zglobovi i hrskavice dobili dovoljnu količinu `hrane` koja je zasigurno potrebna za oporavak i obnovu nakon iscrpljujućih treninga i utrka.

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - Twinlab

Dodaci prehrani od Twinlab-a za smanjenje upale i hranjenje zglobova – photo by: Sony Xperia

Vjerujem i nadam se da ću uz ovako stručne osobe i vrhunsku opremu koja se koristi u Poliklinici `Kaliper` ubrzo biti natrag na biciklu u punoj snazi i osvajati nova postolja. Svakako sam u dobrim rukama znajući da su kroz `Kaliper` polikliniku prošla neka od najvećih imena našeg sporta i slavnih osoba: Ivica i Janica Kostelić, Ana Jelušić, Natko Zrnčić-Dim, Dejan Patrčević, Matija Kvasina, Robert Kišerlovski, Mia Radotić, Marin Čilić, Domagoj Duvnjak, Severina Vučković, Shamso 69…

[tomcycling.com] Vrijeme oporavka i regeneracije - Dejan Patrčević

Spirogeometrijsko testiranje uz support Dejana Patrčevića