Većina od nas u jednoj fazi života odluči unijeti neke promjene u dosadašnji stil života. Kako nisu svi veoma motivirani takvi počeci obično ne krenu srijedom ili četvrtkom u tjednu nego se čeka ili početak tjedna, mjeseca pa čak i godine. Sad smo u jednom takvom periodu koji je uvelike poznat kao dio godine kad se donose nove odluke. Naravno nisu sve novogodišnje odluke vezane uz početak bavljenja sportom ili nekom fizičkom aktivnošću ali živimo u vremenu kad se sve manje krećemo. Ujedno živimo i u vremenu kada je hrana koju kupujemo u dućanima sve više zagađenija, špricana raznim pesticidima, ukratko hrana koju jedemo ima daleko manje nutritivne vrijednosti nego ista ta hrana prije 20ak godina, a možda i više. Naravno da je tehnologija uzgoja i proizvodnje hrane napredovala kao što napreduje sve što nas okružuje pa samim time čovjek je svjestan da iz današnje jabuke, banane, naranče ne dobiva istu onu količinu vitamina, minerala koju je dobivao dok je bio klinac ili dok su njegovi roditelji bili djeca. Ako uzmemo u obzir da, bez obzira bavili se sportom ili ne, vitamine i minerale treba uzimati na dnevnoj bazi za osnovne životne funkcije i pravilan rad metabolizma onda je sigurno da unos ovih mikronutrijenata, kod osoba koje se bave sportskom aktivnosti , je od izuzetne važnosti.  Vitamine ljudsko tijelo ne može samo sintetizirati pa ih mora redovito uzimati putem hrane. Za razliku od drugih hranjivih tvari (masti, ugljikohidrati, proteini), vitamini svojim katabolizmom ne daju energiju ali su zato neophodni za razne biokemijske reakcije. Vitamine dijelimo u dvije skupine, jedni su topljivi u vodi, a drugi u mastima. Dakle jedne vitamine je potrebno unositi prije jela, a druge vitamine unosimo tijekom jela ili neposredno nakon obroka (za njihovu najbolju iskoristivost u organizmu). Vitamini koji su topljivi u vodi su: vitamin C i B-kompleks (B1, B2, B3, B6…) . Vitamini koji su topljivi u mastima su: vitamin A, D, E , K.

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 1

Izbor voća i povrća danas je šarolik no ispunjava li naše nutritivne potrebe?

Uz vitamine, minerali su druga vrsta nutrijenata koje naš organizam ne može sam proizvoditi pa se iz istog razloga preporučuje unos putem hrane ili dodataka prehrani. Minerali kao takvi su neophodni za normalno funkcioniranje organizma i svaki od njih ima specifično djelovanje u našem organizmu (kontrakcija mišića, sinteza proteina, proizvodnja energije…). Kod minerala razlikujemo dvije skupine: makroelementi i mikroelementi. Sama riječ otkriva da jednu vrstu unosimo u većim količinama, druga vrsta je dovoljna u manjim količinama. Od minerala koje osobno smatram bitnima nabrojao bih: kalcij, magnezij, kalij, natrij, cink, željezo, krom, jod… Tri točkice sam stavio jer ima ih još ali za ove bih rekao da su najpoznatiji i najčešće pričamo o njima kada je riječ o prehrani i suplementaciji.

I kod vitamina i minerala ima onih koje vrlo lako unosimo kroz prehranu, a ima i onih koje kroz prehranu vrlo malo unosimo. Razlog tome kod većine je neznanje koja vrsta hrane sadrži koje minerale i vitamine, a drugi razlog je manjak vremena za pripremu kvalitetnih obroka (s dovoljnom količinom mikronutrijenata).

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 2

Obrok bogat makro i mikro nutrijentima zahtjeva određeno vrijeme za pripremu – nažalost većina to vrijeme nema ili ne zna kako se organizirati

Osobno sam pobornik da se vitamini i minerali trebaju uzimati kao dio suplementacije dodatno uz  prehranu samo jasno uz dodatno savjetovanje sa stručnim osobama nakon što se utvrdi količina određenog vitamina i minerala u našem organizmu. Nutrilife Centar je provjereni nutricionističko-dijagnostički centar za koji vam mogu dati preporuku da ćete dobiti savjete od stručnjaka koji rade s velikom većinom sportaša i osoba iz javnog života. Moj odabir za suplementaciju vitamina i minerala je pao na Twinlab. Za Twinlab kompaniju znam od samih početaka kad sam se počeo aktivnije baviti pojačanom tjelesnom aktivnošću, a to je bilo studentsko veslanje. Tada sam prvi put došao u susret s njihovim proizvodom `DualTabs`. Ovaj proizvod je uvelike i dan danas među najpoznatijim multivitaminskim mineralnim proizvodom. Uz dosadašnja iskustva tijekom razgovora s raznim nutricionistima saznao sam da neki od njih nisu pobornici ovih `multi formula` upravo iz razloga jer možda unosimo u organizam neki od vitamina i minerala koji su već dovoljno zastupljeni u našem organizmu. Međutim smatram da za sve nas koji imamo visok tempo života to ne predstavlja nikakav problem – `bolje da ljulja nego da žulja` 🙂

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 3

Dodaci prehrani samo su komprimirane tvari koje omogućavaju dovoljno visok unos vitamina i minerala koje naše tijelo zbog loše kvalitete hrane ne dobiva

Twinlab kao kompanija osnovan je 1968.g. Od tada pa do danas to je jedna od vodećih kompanija u proizvodnji vitamina, minerala u SAD-u i svijetu. Twinlab proizvodi temelje se na stvaranju novih formulacija koje su u skladu s najnovijim znanstvenim istraživanjima. Sirovine koje se koriste u njihovim proizvodima odabir su najveće kvalitete pa samim time spadaju i u najskuplje sirovine (Hoechts, Nutrition21, InterHealth, Creapure, Superba…). Proizvodnja Twinlab proizvoda vrši se po najvišim standardima u njihovim vlastitim  pogonima. Njihovi proizvodi pakirani su u tamnu STAKLENU ambalažu (staklo kao prirodni element nema izmjenu tvari sa sadržajem – time je zajamčena cjelovitost i kvaliteta proizvoda). Pakiranje proizvoda u kapsule koje služe kao nositelji aktivnih tvari osigurava minimalno korištenje dodataka poput punila, korigensa boja ili okusa. Na ovaj način aktivne tvari se ne moraju podvrgavati dodatnom pritisku kao pri izradi tableta i samim time su bolje zaštićene od vanjskih utjecaja. Twinlab je na hrvatskom tržištu zastupljen više od 20 godina (kao i Trek bicikli 🙂 ). Svi Twinlab proizvodi koji se izvoze širom svijeta proizvedeni su isključivo u tvornici u Utahu i identični su proizvodima koji se nalaze na američkom tržištu (iako nisu svi njihovi proizvodi dostupni na našem tržištu kao što su na američkom). Zbog svih ovih inovacija, visoke kvalitete proizvoda, Twinlab je više puta izabran za prestižnu nagradu proizvođača godine.

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 4

Twinlab – vodeća kompanija u proizvodnji vitamina i minerala u SAD-u i svijetu

Neke od njihovih proizvoda koristio sam (i dalje ću koristiti) tijekom cijele godine, a neke koristim u pojedinim fazama treninga i priprema za utrke koje slijede. Navest ću vam neke od vitamina i minerala koje smatram da gotovo svaka osoba treba uvrstiti u svoj program prehrane i vjerujem da će osjetiti pozitivne promjene.

Twinlab C-500 Caps – vitamin C u ovom obliku nalazi se pakiran u jednoj kapsuli od 500mg. Pakiranje koje možete naći na našem tržištu sadrži 250 komada. Uzimam ga 2x dnevno, jednom ujutro prije doručka, a drugi puta odmah nakon treninga ili utrke. Vitamin C je topljiv u vodi pa ga stoga možete uzimati prije jela. Vitamin C zastupljen je u gotovo svim fiziološkim procesima u našem tijelu. Doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog djelovanja, normalnom stvaranju kolagena potrebnom za normalnu funkciju desni i zuba, hrskavice, kostiju i kože. Povećava apsorpciju željeza (posebno važno za sportaše, žene i trudnice. Doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. Zaslužan je za normalno funkcioniranje živčanog sustava te se najčešće primjenjuje za održavanje normalne funkcije imunološkog sustava (osim kad smo bolesni, imunološki sustav može biti narušen i poslije napornih treninga ili napornog radnog dana).

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 6

Limun – kod većine najčešća asocijacija kad je u pitanju unos vitamina C

Twinlab Krom – mineral Krom nalazimo u kapsuli kao kromov pikolinat. Jedna kapsula sadrži 150μg, a u bočici se nalazi 200 kapsula. Pijem jednu kapsulu ujutro prije doručka. Krom kao mineral doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata  (masti, ugljikohidrati, proteini). Najvažnija funkcija je da pomaže održavanju normalne razine glukoze u krvi. Krom u hrani možemo naći u pivskom kvascu, siru, nemasnom mesu, cjelovitim žitaricama, nekim vrstama gljiva, šparogama i orašastim plodovima. Dobro je zastupljen u hrani pa stoga njegov unos kao suplementa nije visoke doze.

Twinlab Magnezij – ovaj mineral nalazimo pakiran u kapsuli od 375mg, a cijelo pakiranje sadrži 100 kapsula. Ovo je jedan od esencijalnih vitamina za naše zdravlje. Organizam ga nije u stanju sam sintetizirati pa ga je neophodno unositi hranom ili kao dodatak prehrani. Velika većina osjetit će nedostatak magnezija kad se počnu pojavljivati trnci ili grčevi u mišićima. Magnezij ima veliku ulogu u normalnoj funkciji mišića, doprinosi smanjenu umora i iscrpljenosti. Magnezij zbog toga pijem navečer prije spavanja kako bi se organizam čim bolje opustio i odmorio tijekom noći.

S drugim Twinlab proizvodima koje koristim upoznat ću vas tijekom idućih objava. Za sve koji se žele više informirati o njihovim proizvodima, eventualnim akcijama mogu me slobodno kontaktirati. Uz to ako želite savjet koji vitamini i minerali vama trebaju slobodno se javite kako bi vam dao više informacija gdje i kako napraviti mjerenje.

[tomcycling.com] Vitamini i suplementacija_Foto 5

Savjetovanje o suplementaciji i prehrani u Nutrilife centru