[tomcycling.com] Tomislav Katalenić

Ime: Tomislav Katalenić
Nadimak: Tom
Adresa: Hrvatska
Datum rođenja: 06.11.1984.g.
Mjesto rođenja: Zagreb
Obrazovanje: I. Tehnička škola “Tesla”, Kineziološki fakultet
Vozim biciklu od: 2006
Bicikli koje vozim:
Trek 2017 [CESTOVNI] Trek Procaliber 9.9 RSL 2017 [MTB]
Težina: 74-76 kg
Visina: 1.82 m
Raspon srčane frek.: 36 – 189 bpm
Klub: BK Campetto, TK Petar Zrinski

Biciklizmom sam se počeo baviti 2006.g. nakon što sam uz nagovor bratića iz Jastrebarskog, Velimira, došao na tada veoma popularnu Jaskansku MTB ligu koja se vozila u šumi Gović. Svoje prve utrke vozio sam za Klub Koturaša Jastrebarsko u kategoriji Sport u kojoj sam 2011. osvojio državno prvenstvo u XCO i XCM disciplini te isto tako kup Hrvatske u obje discipline. Nakon te sezone odlučio sam preći u najjaču “Elite M” kategoriju i 2013.g. osvojio sam najdražu titulu državnog prvaka u XCM kategoriji. Maratoni su mi još od samog početka bili najveća strast jer traju duže od utrka olimpijskog krosa (XCO).

Od samog početka bavljenja biciklizmom planovi su mi bili da vozim najveće jednodnevne i etapne maratone u regiji i svijetu. 2008. odlučio sam odmah “probiti led” sa najdužim mtb maratonom u Hrvatskoj – Kajkavijana koja se vozi na trasi od 300km i sa ukupno 5000m uspona. Nakon nešto manje od 24h uspješno sam završio utrku što je bio i jedini cilj za mene na toj utrci pošto mi je najduža utrka do tada bila u trajanju od 2h i dužine cca 20-30km. Nakon te utrke bratić mi je opet “bacio bubu” u uho i tada sam prvi put čuo za Absa Cape Epic utrku. Absa Cape Epic utrka traje 8 dana i vozi se na prostoru Južnoafričke Republike, Westren Cape – inače poznata i kao mtb inačica cestovne utrke Tour de France. Oko 2-3 godine bilo mi je potrebno da razradim plan i skupim potrebne financije da bi napokon 2012.g. po prvi puta nastupio na toj utrci. O toj utrci više informacija možete naći napisano u mom dnevniku.

Osim biciklizma okušao sam se u utrkama duatlona i triatlona, a najviše sam se zainteresirao za kros varijante tih utrka upravo zbog biciklističke dionice koja se vozi na mtb biciklu. Trenutno sam viceprvak Hrvatske u klasičnom kros triatlonu, a velika mi je želja postati i državni prvak u toj disciplini što se nadam da će mi poći za rukom u sezonama koje su ispred mene.

Najdraže piće

Najviše pijem vodu tokom dana, a uz doručak volim piti crni čaj te tokom dana još neke vrste čajeva: zeleni, olong. Kada imam teže i duže dane volim popiti kavu s hladnim mlijekom.

Najdraža hrana

Tjestenina, riža, vegetarijanska pizza bez sira, tuna steak, biftek, svježi domaći kruh. Što se tiče hrane volim gotovo sve i uvijek kažemo kako je jedan od razloga što se bavim biciklizmom upravo taj da mogu uživati u jelu bez velikog osjećaja grižnje savjesti zbog dobivanja na kilama.

Ostali hobiji uz biciklizam

Skijaško trčanje, planinarenje, duatlon, triatlon

Najdraže iskustvo sa utrke

Oak Valley, etapa tokom utrke Absa Cape Epic 2012 kada smo vozili prekrasne bentove nasred livade i zadnjih 20km vozili odlične single trackove kroz šumu.

Najdraže mjesto za vožnju mtb bicikla

Kada sam doma najviše volim voziti po Dotorščini i Sljemenu, a svake sezone otkrijem neko novo mjesto koje me očara sa svojom okolinom, stazama i pogledima koji se pružaju sa vrhova na koje se popnemo (zadnje takvo iskustvo imam upravo sa otoka Brača i pogleda koji se pruža se Vidove Gore).