Tokom večeri u Novoj Gorici padala je jaka kiša i sama pomisao da šta ako takvo vrijeme bude ujutro na startu nije nas baš oduševljavalo. Ono što je oduševilo sve te večeri je odlična igra slovenske košarkaške reprezentacije na Eurobasketu i plasman u finale.

Na svu sreću, kao i sve dane ranije, vrijeme nas je `pomazilo` tako da je jutro bilo suho i bez padalina. Nebo se počelo razvedravati tako da samo imali svježih 15ak stupnjeva na startu. Današnja zadnja, `kraljevska etapa` vozila se u dužini od 105 sa nešto više od 2000m uspona. Cilj etape čeka nas na vrhu Vršića. Prva 2-3km utrke iza sudačkog vozila poslužila su kao lagano zagrijavanje.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Zajednička vožnja

Zajednička vožnja od starta

Odmah nakon znaka za start ekipa Lovše-Sikošek povukla je u prvi skok i Bruno i ja smo krenuli za njima. Planirali smo da ako se odvojimo zajedno sa njima možemo skupa raditi do Vršića i tako probati dobiti na vremenu u ukupnom plasmanu za povratak u prve 3 ekipe generalno. Na kraju to baš nije ispalo najbolje jer smo Bruno i ja ostali sami naprijed, a grupa iza je spojila te su Lovše i Sikošek ostali sa njima. Iako sam već u prvim kilometrima utrke osjetio da su mi noge bolne i teške Bruno i ja samo odlučili ostati naprijed. Vukli smo na smjene ali osim umora u nogama probleme nam je stvarao i jaki vjetar u prsa. Trasa utrke pratila je od starta rijeku Soču tako da sam povremeno bacio pogled i na prekrasnu prirodu koja prati cestu prema Tolminu.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Bijeg od grupe

Nakon pokušaja zajedničkog bijega sa ekipom Tuš-JB Team na kraju ipak ostajemo Bruno i ja solo naprijed

Negdje oko 45km grupa od 10 vozača nas je ulovila i put prema Vršiću nastavili smo s njima u grupi. Kasnije kad sam vidio koliko bi se još vozili do početka uspona na  Vršić bilo mi je drago su nas ulovili jer grupa u vožnji je ipak daleko lakša nego kad se voziš sam ili vučeš na smjene u paru. Cijelim putem od Nove Gorice do Vršića cesta vodi kroz lijepu prirodu, pogled u daljini na Julijanske Alpe, a uz cestu vas prati rijeka Soča.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Vožnja uz rijeku Soču

Vožnja uz rijeku Soču

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Julijanske Alpe

Julijanske Alpe

Ceste su isto tako jako lijepo uređene, a jedan dio ceste taman prije Tolmina je napravljen kao prava autocesta za bicikliste. Novi asfalta, nagib terena lagano niz nogu, u tom trenutku smo imali i lagani vjetar u leđa. U tom trenutku sam se osjećao kao da vozim neku pro tour utrku jureći preko 50 km/h. Zadnjih 20km počeo sam osjećati veću krizu u nogama iako smo se vozili u grupi. Do uspona na Vršić ostajemo u grupi, a čim je počeo uspon naprijed su se odvojile ekipe Tuš-JB Team  i KD Alpe. Ekipa `Mizarstvo Buki` s kojom smo se pokušali boriti za 3. mjesto u generalnom poretku je isto tako otišla ispred nas.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Dolazak pred uspon na Vršić

Dolazak pred uspon na Vršić sa prvim ekipama iz generalnog poretka

Prvu polovicu uspona sam se još uspio natjerati držati kakav takav tempo, a nakon toga je bilo samo `preživljavanje` do vrha. Koliko uspon na Vršić zna biti težak govori i činjenica da sam na par mjesta vozio cik-cak da probam malo odmoriti ali u tom trenutku ni to ni koefinski gel nisu puno pomogli. Završavamo etapu 5. ukupno te u generalnom plasmanu kao 4. u `Men`kategoriji.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Dolazak u cilj na Vršiću

Dolazak u cilj zadnje etape kraljevske etape na Vršiću (1611m)

Nevezano za plasman obojica smo veoma zadovoljni s odvoženom utrkom. Sve pohvale organizatorima, redarima, Slovenskoj policiji, svi su vrhunski odradili svoj posao. Ceste su u svakom trenutku bile zatvorene i sigurne za vožnju, kako bi se reklo ni pas nije prošao preko cestu tu di smo vozili. Slovenija je prekrasna zemlja za odvoziti ovakvu utrku, a uz to cijelim putem na svakoj etapi kroz mjesta koja smo prolazili dobivali smo podršku i navijanje lokalnog stanovništva. Kao `šećer na kraju`gromoglasno navijanje kao na World Tour utrci dočekalo je svaku ekipu na vrhu Vršića. Za kraj svim ekipama podijeljena su priznanja za završeno prvo izdanje Sealps izazova, a ukupnim pobjednicima i nagrade. Vjerujem da će ova utrka već sljedeće godine privući još više vozača i ekipa.

[tomcycling.com] Sealps Stage4_Podijela priznanja

Zajedničko fotkanje ekipa i organizatora na kraju cijelog događaja

Službene fotografije sa utrke by: SeAlps Challenge & Frane Kranjec