Kako je bilo i najavljeno početak prve etape `Sealps izazova` počeo je sa kronometrom u Portorožu. Nažalost vremenska prognoza ovih dana nije nikom naklonjena pa je tako i prva etapa obilježena padalinama. U Portorož smo iz Zagreba stigli oko 13h. Kiša nas je pratila cijelim putem, a po dolasku u Portorož nebo se počelo razvedravati. Veselje nije dugo trajalo jer se već oko 14h potpuno naoblačilo i kiša je nastavila dalje padati. Start prve etape, kronometra koji se vozio od Portoroža do Stare Šole Korte bio je predviđen za 16h. Zbog poteškoća u prometu u kojem je zaglavila većina redara koji su dolazili na utrku start je bio pomaknut na 17:30h. Broj redara i policajaca koji su osiguravali utrku izgledao je stvarno impresivno. Veoma slična ekipa radi i na osiguranju cestovne utrke prve kategorije `Tour of Slovenia`.

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_policija

Organizatori su se pobrinuli da utrka bude maksimalno osigurana

Inače za one koji još nisu pročitali, Sealps utrka vozi u timovima od dva vozača (muški, ženski ili mix). Tako je start današnje prve etape bio pojedinačni tj. svaki tim je startao zasebno u razmacima od pola minute. Zbog kiše koja je nemilosrdno padala do pred samog starta Bruno i ja se nismo zagrijavali nego smo išli direktno na start. Na našu sreću, a vjerujem i svih ostalih vozača kiša nije više padala u trenutku kad je počeo start prvih parova.

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_start

Čekanje na start ekipnog kronometra

Zbog otežanih vremenskih uvjeta dužina kronometra bila je skraćena sa 16 na 7,5km. Profil današnje etape po riječima Brune bio je brdski prolog. Od starta staza je bila ravna da bi nakon par stotina metara počeo prvi strmiji hupser. Kako je cesta bila poprilično mokra i nama nepoznata dogovor je da idemo `laganije`od starta i da si dajemo smjene na svaku minutu.

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_Continental

Cesta prije starta je bila `natopljena` vodom ali Continental GP4000 S2 gume su odlično držale grip

Tempo vožnje kontrolirali smo preko Garmin Edge 820 uređaja i Quarq power metra. Već na prvom brdu ulovili smo, približili se par ekipa koje su startale ispred nas. Pretkraj prvog uspona dostižu nas Matej Lovše i Gregor Sikošek. Nastavili smo dalje voziti svoj tempo, a na nizbrdici i u zavojima vozili smo s `rezervom` kako se ne bi desio nepotreban pad i eventualna šteta na biciklima ili još gore kakva ozljeda. Kako nisam čuo informaciju prije starta da će prva etapa biti skraćena dolazak u cilj me iznenadio jer sam očekivao da ćemo zadnjih nekoliko km imati strmo brdo do samog cilja. Nakon prolaska zadnjeg tima u cilju saznali smo da smo ukupno 4. ekipa, a 3. u `Men`kategoriji.

[tomcycling.com] Sealps Stage1_cilj

U cilju ispred Stare Šole Korte sve vozače dočekale su prave gurmanske poslastice

Nakon završetka etape smjestili smo se u hotel `Stara Šola Korte` u čijem dvorištu je bio i sam cilj prve etape. U cilju je sve vozače dočekalo voće te gastronomske delicije poput domaćeg sira, pršuta, kruha s maslinama. Inače `Stara Šola Korte` je smještaj koji će vjerujem zadovoljiti sve zaljubljenike u biciklizam ili neku drugu `outdoor`aktivnost. U blizini ovog smještaja nalazi se pregršt biciklističkih staza, a sam hotel nudi i najam električnih bicikala. Uz to imaju i prostoriju u kojoj možete bez straha ostaviti svoj bicikl, mogućnost pranja bicikla na dvorištu.

[tomcycling.com] Hotel Stara Šola Korte

Hotel Stara Šola Korte – photo by: Vida Dimovska

[tomcycling.com] Hostel Stara Šola Korte

U Stara Šola Korte svi gosti imaju mogućnost najma električnih bicikala koje potom mogu voziti na nekoliko označenih biciklističkih staza – photo by: Vida Dimovska

U 20h bio je organiziran `Pasta Party` te proglašenje prvoplasiranih u svim kategorijama.

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_postolje

3. mjesto u `Men` kategoriji

Kako nas sutra čeka puno duža etapa, 135km, koja se vozi od Portoroža do Ljubljane nakon `Pasta Party-ja` uputili smo se u `Istrian Tapas` restoran. Restoran koji je dio `LifeClass`hotela veoma je lijepo uređen i ima ponudu autohtonih istarskih jela po veoma pristupačnim cijenama. Bruno i ja probali smo tjesteninu, fuži sa tartufima, ramsteak od boškarina, a za kraj smo se počastili i finim desertom koji ćemo sigurno sutra potrošiti na putu do Ljubljane.

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_fuži

Fuži s tartufima u `Istrian Tapas` restoranu

[tomcycling.com] Sealps Stage 1_desert

Nakon glavnog jela uživali smo i u finom desertu – Sacher torta sa kuglicom sladoleda i svježim voćem