Zbog operacije koljena (artroskopije meniska) `prespavao` sam jedan zimski san kad je u pitanju zimski dio priprema. Kako kao i većina biciklista nisam ljubitelj hladnog zimskog vremena nije mi teško palo `izbjegavanje` vožnje trenažera u sobi, polusatnog oblačenja kako bi se dovoljno toplo obukao za zimsku vožnju. Međutim ono što mi je teško palo je `lijenost` koja čovjeka uhvati kad iz potpunog aktivnog režima uđe u prisilni režim mirovanja. Kad se tako ulijenim nemam ni običaj paziti na prehranu. Tada ne gledam da za doručak jedem neku vrstu pahuljica ili da za međuobrok jedem voće i orašaste plodove. U tom periodu gostim se s pekarskim proizvodima, slatkišima i sve to na koncu dana dovede da nemam ni pravilan raspored obroka. Otkako sam dobio `zeleno svjetlo` za početak vožnje na biciklu od dr. Bojanića koji je napravio odličnu operaciju i dopuštenje od svog glavnog fizioterapeuta Gorana iz poliklinike `Kaliper` odlučio sam uvesti natrag red u prehranu i krenuti polako s pripremama za novu sezonu.

[tomcycling.com] izokinetika_kaliper

[Kaliper Centar] – Nakon što su grafovi na izokinetičkom aparatu počeli pokazivati jednu konstantu znao sam da mogu početi s laganim treninzima

Kako bi točno utvrdio trenutno stanje organizma po pitanju bazalnog metabolizma, potrošnje kalorija na dnevnoj bazi, odnos potkožnog masnog tkiva, mišića i svih ostalih parametara uputio sam se u `Nutrilife Centar`. Tamo sam s dosad najvećim stručnjakom kojeg sam upoznao na području nutricionizma, Branimir Dolibašić, prošao kroz inicijalno mjerenje svih parametara i dobio na osnovu rezultata programirani plan prehrane. Od tada je prošlo dva tjedna i osjećaj onda i sada je već daleko bolji što po pitanju energije koju osjećam tako i po pitanju snage koja se polako vraća kako iz dana u dan povećavam fizička opterećenja.

[tomcycling.com] nutrilife_winter_mjerenje

[Nutrilife Centar] – Inicijalno mjerenje trenutnog stanja organizma kako bi točno znao kako krenuti s prehranom u odnosu na trenutačnu potrošnju kalorija i ciljani rezultat kasnije u sezoni

Vrijeme u Zagrebu je i dalje friško iako u sredini dana temperature bude između 5 i 10 stupnjeva. U ovom periodu godine vidimo da i vladaju razne viroze i gripa pa je to razlog zašto posebno treba paziti na imunitet koji u ovakvim uvjetima vrlo lako može biti narušen. Tu svima preporučujem da povećaju dnevnu dozu vitamina C koji većina vrlo teško može u dovoljnim količinama unijeti kroz standardnu prehranu (voće i povrće). Osobno koristim Twinlab Vitamin C 500 u kapsulama. Kako je vitamin C jedan od onih vitamina koji je topljiv u vodi slobodno jednu kapsulu od 500mg možete popiti ujutro natašte s vodom, a drugu kapsulu neposredno nakon treninga kako dali snagu vašem imunitetu i ubrzali oporavak.
Kako sam u ovom periodu mirovanja nakupio i nekvalitetne prehrane nakupio određenu količinu masnog tkiva jedan od savjeta koji sam dobio od Branimira je da kao jednu vrstu `termo boosta` počnem piti zeleni čaj. Inače sam osim ljubitelj kave, a posebno Segafredo Zanetti kave, ljubitelj čajeva. Svaki put kad sam kupovao prave čajeve (pritom ne mislim na ova filter pakiranja po trgovačkim centrima) s guštom sam odlazio u meni najdraži dućan u Zagrebu – `Kuća Zelenog Čaja`. To je mali dućan koji se nalazi na adresi Ilica 14, a zapravo je smješten u prolazu koji vodi prema restoranu `Lovački rog`. Svaki put kada bi posjetio njihov dućan ostao bi oduševljen prirodnim, raznolikim mirisima koje osjetite čim uđete u taj dućan. Ne znam da li je moguće da itko tko čisto iz znatiželje prvi puta uđe u ovaj dućan može izaći, a da ne uzme neki od finih čajeva koje imaju u ponudi. Ovog puta izabrao sam nekoliko vrsta čajeva, a uglavnom su to bili čajevi s kojima želim potaknuti čim brže gubljenje masnog tkiva (jasno u kombinaciji s pravilnom prehranom i treningom). Uzeo sam nekoliko vrsta zelenog čaja među kojima je klasični zeleni čaj `Gunpowder of Heaven` koji volim popiti odmah ujutro čim se probudim. Druga vrsta čaja koju sam uzeo je Oolong čaj. Ovi čajevi poznati su i pod nazivom `aromatični ubojice masnoća`. Do sad sam često uzimao vrstu `Berry Witch`, a ovog puta odlučio sam se na `Flower of Taiwan`. Ovaj čaj najčešće pijem neposredno čim dođem kući s treninga.
Kako mi treninzi na biciklu za sada nisu još uvijek pretjerano visokog intenziteta za početak regeneracije čim stignem doma koristim kapsulu Twinlab vitamina C, šalicu toplog čaja `Flower of Taiwan` te jednu ili dvije jabuke ovisno o ekstenzitetu trajanja treninga.

[tomcycling.com] winter_recovery

Nakon treninga Oolong čaj da me ugrije i potakne bolju termogenezu, Twinlab Vitamin C za imunitet i oporavak te kako kažu: `jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van`

S ovom kombinacijom za sada uspješno odolijevam svim virusima i iz dana u dan osjećam se sve bolje. Kroz 2-3 tjedna planiram ponoviti mjerenje u `Nutrilife Centru` da vidim kakve će se promjene u sastavu tijela dogoditi.
Do tada uživam u vožnji na novom Trek `Project One` Procaliberu koji mi je i velika motivacija da se vratim u kondiciju koju sam imao prije operacije.

[tomcycling.com] Trek_Procaliber_ready

Povratak u sustav treninga puno je lakši sa biciklom kao što je Trek Procaliber, `Project One` daje samo još dodatnu motivaciju