Posljednjih nekoliko sezona proveo sam vozeći Specialized bicikle i kako sam već neko vrijeme razmišljao o promjeni bicikla i brenda odgovor se sam od sebe ponudio prilikom jednog odlaska u poslovnicu Rog Joma dućana. Naime, upravo tamo, u Vlaškoj 86 u Zagrebu, radi moj prijatelj Marin koji mi redovito servisira bicikle. Jasno, kad vozite skupe bicikle želite imati i kvalitetnog servisera pa tako i ja kod Marina tražim pomoć i savjete. Svaki moj posjet dućanu bio je ujedno i prilika da pogledam kakve sve bicikle Trek ima u ponudi, ali i porazgovaram s Marinom o svemu onome što me zanimalo vezano uz tehnologiju koju koriste. Upravo je i to jedan od razloga što sam i ja dobio želju i ideju da počnem voziti Trek bicikle.

Rog Joma slaganje bicikla

Imajući na pameti sve ono što sam do sada vidio, pročitao ili pak sve ono o čemu sam pričao sa Marinom od početka mi je bilo jasno da Trek spada u sam svjetski vrh. Brend je to vrhunske kvalitete, a njihove inovacije i istraživanja u tvornicama ali i na terenu, kao i podrška koju pružaju svojim kupcima nešto je što je na nivou bez obzira o kojem se tržištu radi. Trek tako ne čini razliku između kupaca na velikim tržištima, poput onoga u Americi, ili pak manjih kao što su ona u Sloveniji i Hrvatskoj. Koliko vas zna podatak da je Trek jedan od rijetkih brednova koji svojim kupcima omogućava doživotnu garanciju na okvir (“frameset”)? O Treku kao brendu, pogotovo u kategoriji najskupljih modela u Hrvatskoj se nažalost malo zna. Jedan od mojih ciljeva je da to promijenim! Stoga sam počeo još više istraživati, čitati, gledati i upijati sve što Trek nudi, a o čemu ću uskoro još više pisati.

Trek doživotno jamstvo na okvir

Osobno, kada krenem u neko novo područje ili na neke nove teme nastojim što više istražiti i pozadinu cijele priče, otkuda je sve krenulo, povijest, filozofiju brenda… Vezano za Trek, dvojica poznanika, Dick Burke i Bevil Hogg (inače Južnoafrikanac), odlučili su otvoriti nekoliko biciklističkih dućana nadajući se dobrom poslovanju. Međutim posao nije išao kako su predvidjeli i ubrzo su bili primorani zatvoriti svoje dućane. Kako su obojica voljeli posao kojim su se bavili shvatili su da ne mogu uspjeti ako će prodavati bilo koji brend, a dodatan problem bila im je i činjenica da su svi tadašnji “bolji” brendovi bili nedostupni za kupnju i distribuciju. Tako su njih dvojica jedne večeri, u konobi `Pine Knoll`, nakon nekoliko rundi piva došli na ideju kako bi se mogao zvati novi brend bicikala koji će sami proizvoditi i kasnije prodavati. Kako je Dick Burke imao jedno predivno iskustvo sa izleta biciklom zajedno sa svojim sinom, došao je na ideju da se nova biciklistička kompanija zove TREK. Trek je bio sinonim za putovanje i avanturu. Trek je sa proizvodnjom započeo davne 1976.g. u jednom amberu (`štali`), a tada je imao 5 zaposlenika i prve je godine proizveo 904 okvira.

Trek-ovo prvo skladište i tvornica

Današnje glavno postrojenje Treka `HQ` nalazi se otprilike na milju udaljenosti od starog originalnog ambera u kojem je Trek započeo svoju proizvodnju – odnosno u Wisconsinu u Americi.

Trek Sjedište Wisconsin Amerika

Danas Trek ne samo da proizvodi bicikle nego puno ulaže u razvoj novih tehnologija koje su dio bicikala kao i biciklističke opreme (kotači, kacige, odjeća..). Tako je upravo Bontrager naziv brenda koji spada pod Trek kompaniju. Bontrager kotači i kacige rezultat su istraživanja u njihovim postrojenjima, a ono najvažnije je da su sva ta istraživanja napravljena i u suradnji sa profesionalnim vozačima i ekipama koje Trek sponzorira (npr. Trek Factory Racing, Trek Segafredo…) ili pak profesionalnim sportašima poput Emily Batty. Zanimljivo je i da na našim prostorima imamo jednu kvalitetu ekipu koja je svoje povjerenje dala upravo Trek biciklima, a to je slovenska momčad Unior Tools Team.

Trek We Believe In Bikes

Hrvatska također može biti dio te priče, prije svega zahvaljujući Rog Joma dućanima. Rog Joma i Trek suradnju njeguju već 23 godine što itekako govori o kvalitetama i mogućnostima koju Rog Joma pruža za sve svoje kupce, suradnike i prijatelje.

Potrudit ću se kroz svoj blog približiti ponudu bicikala i opreme Treka i Bontragera, ali i opisivati postupke i modele kako se pojedina tehnologija koju vidimo na njihovim biciklima, opremi stvarala i testirala.

Stoga za početak pogledajte video koji  će vam prenijeti dio energije, zajedništva i entuzijazma koji stvaraju i dijele u Trek tvornici: