Danas gotovo da i nema osobe koja nije u nekom trenutku razmišljala o promjeni svojih prehrambenih navika. Razlozi su za svakog od nas individualni. Dok će kod sportaša, rekreativaca program prehrane biti napisan da maksimalno osigurava dovoljnu količinu energije za treninge, natjecanja te kvalitetan oporavak kod osoba koje nemaju aktivan način života program mora biti idealno izbalansiran kako bi zadovoljio potrebe bazalnog metabolizma, a pri tome onemogućilo da tijelo višak pohranjuje u masti koje se kasnije talože i dovode do prekomjerne tjelesne težine.

Na internetu, raznim časopisima možete pronaći puno informacija o tome koje vrste `dijeta` se koriste, koja slavna ličnost je putem te vrste `dijete` skinula toliko i toliko kila ili postigla izgled sa naslovnice. Međutim svatko tko je išta od tih stvari isprobao na sebi u većini slučajeva shvatio je da to i nije baš tako jednostavno kako se čini na prvu. Osobno sam do sada isprobao nekoliko različitih vrsta `dijeta` i svaki puta bih se nakon određenog perioda našao na početku – isti osjećaj energije, ista kilaža. Ove godine po prvi puta imao sam osjećaj da sam napokon pronašao neku `zlatnu sredinu` sa namirnicama koje sam koristio i mogu reći da sam uočio pozitivne promjene po rezultatima koje sam pratio na utrkama i podacima (puls, watt-i) sa treninga. Međutim jedan problem ostao je i dalje prisutan, a to je konstanta oscilacija sa težinom. U roku par dana razlika na vagi znala bi biti i 2-3kg. Zbog toga se nikad nisam jednog programa prehrane držao neki dulji period nego bih stalno nešto mijenjao, tražio neke nove metode, savjete, slušao druge prijatelje i kolege o načinu prehrane koji oni koriste.

Kako sam u zadnjih nekoliko mjeseci često posjećivao Polikliniku `Kaliper` uočio sam kod njih letak za nutricionističku ordinaciju `Nutrilife Centar`. Kako znam da dr. Nataša Desnica uvijek surađuje sa kvalitetnim stručnjacima iz područja sportske dijagnostike, rehabilitacije pa tako i prehrane znao sam da ovaj letak ne bi vidio bez razloga kod nje u poliklinici.

[tomcycling.com] Letak_HranaJeLijek

Već sami letak Nutrilife centra sadrži puno korisnih i zanimljivih informacija

Kod prijatelja i fizioterapeuta Gorana koji radi u Kaliperu raspitao sam se malo više o Nutrilife centru i veoma brzo došao do prvog kontakta sa Ivanom koja vodi sami centar sa svojim kolegama Mirelom i Branimirom. Kako smo stupili u prvi kontakt taman polovicom kolovoza kada su godišnji odmori dogovor je bio da se čujemo krajem mjeseca za daljnje dogovore oko razgovora i pregleda. U tom periodu držao sam se nekih osnovnih smjernica što se tiče prehrane i namirnica koje mi je Ivana savjetovala.

Na prvom pregledu i razgovoru sa Branimirom objasnio sam svoje dosadašnje prehrambene navike, ispričao kojim sportom se bavim, koliko treniram na dnevnoj bazi, koliko sam aktivan tokom ostalog dijela dana (naravno da nije isto da li stojite u dućanu cijeli dan na nogama ili sjedite u uredu za kompjuterom). Prošli smo upitnik u kojem sam objasnio koju hranu najviše volim, koje okuse (slano, slatko, ljuto, gorko…) te obavili mjerenje na Tanita aparatu kako bi dobili moje inicijalno stanje oko sastava tijela (potrošnja bazalnog metabolizma, postotak masti i mišića, segmentacijska analiza…). Sve ove stvari mi i nisu bile neka nepoznanica do sada jer sam već imao prilike raditi ovakva mjerenja i na temelju tih rezultata dobiti plan i program prehrane.

[tomcycling.com] Konzultacije_HranaJeLijek

Ono što me u startu privuklo u Nutrilife centar je mogućnost vađenja krvi i testiranja intolerancije na hranu. Moguće je napraviti testiranje intolerancije na hranu na 125 ili 221 namirnicu. Jasno da ovo drugo testiranje pruža uvid u širu sliku i mogućnost izrade kvalitetnijeg programa prehrane. Odmah ću napomenuti da ovo testiranje intolerancije na hranu nije povezano sa testiranjem na alergije koje su posredovane IgE antitijelima i uzrokuju brzu pojavu simptoma kao što su osip, edeme, respiratorne smetnje, gušenje.

Nalaz je bio gotov nakon nekoliko dana i nakon toga sam ponovno došao u Nutrilife centar na konzultacije oko korištenja novog personaliziranog programa. Sam način izrade programa izgleda veoma impresivno i profesionalno gdje je na početku detaljno objašnjeno na koje sam sve namirnice intolerantan i u kojoj mjeri. Naime namirnice su poredane po grupama (povrće, voće, žitarice, mahunarke, meso, riba, školjke, jezgričasto voće, mliječni proizvodi, začini, ostalo) i na svakoj je naznačena koncentracija specifičnog imunoglobulina G, a boja polja u kojem je brojčani rezultat dodatno naglašava da li se radi od visokoj (crvena), umjerenoj (žuta) ili niskoj (zelena) razini intolerancije.

[tomcycling.com] TablicaRezultata_HranaJeLijek

Tablica sa rezultatima testiranja intolerancije na hranu

Moram priznati da mi je na prvu novi program bio `odbojan` zbog namirnica koje bi trebao izbjegavati, a koje inače veoma volim (kikiriki, bademi, riža, mliječni proizvodi, kukuruz, zob, pšenični proizvodi…). Ujedno ovo su sve većinom namirnice koje sam u dosadašnjoj prehrani koristio i zbog biciklističkih treninga i utrka jer su one poznate kao namirnice koje su kvalitetan izvor ugljikohidrata i masti. Sa novim načinom prehrane nisam krenuo istog trena nego mi je trebalo prvo tjedan dana da `u glavi` posložim sve nove informacije koje sam dobio, obiđem dućane i nađem namirnice koje mi trebaju. Čak sam se u početku i pitao da li da krenem sa svime jer pomisao da neću moći jesti omiljeni kikiriki maslac mi se nikako nije svidjela (sva sreća pa se on nalazi u umjerenoj zoni intolerancije pa ću ga moći nakon mjesec-dva dana pomalo vraćati natrag u prehranu).

[tomcycling.com] PersonaliziraniProgramPrehrane_HranaJeLijek

Personalizirani program prehrane – by Nutrilife Centar

Nisam očekivao da ću osjetiti neke značajnije promjene iako mi je Ivana spomenula da su sa ovako personaliziranim programom prehrane rezultati veoma brzi. Već nakon prva četiri dana počeo sam se osjećati poletnije i `lakše`, a na treningu sam osjećao da imam više energije i da ne osjećam umor nakon određenih intervala ili kilometraže kao do tada. Uz to noćna vožnja na kojoj sam bio u četvrtak u Samoboru `prislilia` me da u povratku prema doma `zgriješim` i stanem sa Zvonkom na kasnu večeru vani gdje sam pojeo neke od namirnica koje se nalazu u crvenom polju – pšenični proizvodi, običan krumpir. Kako sam se do tada osjećao dosta energično i poletno, drugi dan sam osjetio veliku razliku – napuhnut trbuh, problem s plinovima, osjećaj umora… Tad sam shvatio da očito novi program prehrane i testiranje intolerancije na hranu dovodi do promjena u mom organizmu. Trenutno sam u drugom tjednu kako se držim novog programa i kako ovo pišem u pećnici je smjesa za kruh koji se radi na bazi brašna od slanutka, heljde, kvinoje i tapioke. Kako ne smijem koristiti pšenične proizvode, a kruh kao namirnica mi nedostaje, u Nutrilife centru dobio sam i recepte za kruh, palačinke koje mogu napraviti sa namirnicama koje mi nisu u crvenom i žutom polju. Promjene na bolje počeo sam osjećati, a kroz mjesec dana bi trebao imati još jasniju sliku što mi je novi personalizirani program prehrane donio.

[tomcycling.com] ProgramPrehrane_HranaJeLijek