photos by: Velimir Kokot (aka Besna lisica)

Za vikend sam sa bratićem i urednikom web portala biciklističkog magazina `Biker`, Velimirom posjetio Fužine. Razlog posjete bio je da napravimo prilog i prenesemo iskustvo vožnje sa najduže `Epic`  staze (od ukupno 4 dužine između kojih možete birati).  Kompletan izvještaj možete pročitati na Biker portalu na ovom linku.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - BikerTeam

Za ovu vrstu utrke svakako ću odabrati Trek Procaliber 9.9 RSL model. Nakon što sam za vikend odvozio cijelu stazu uvjerio sam se da je ovakav bicikl doista najbolji odabir za ovu vrstu terena i profila. Fužine 2 Sea maraton specifičan je jer vas u jednom dijelu vodi iz planina prema moru, a drugom dijelu vas vraća sa mora natrag u planine. Na prvu bi pomislili da je put prema moru `peace of cake`ali svi oni koji su ga vozili prošle godine prvi puta ili su vozili XCM Crikvenica dobro znaju da nije tako. Teren je kombinacija asfaltnog puta, bijelog puta i šume. Na nekoliko dijelova staza je poprilično gruba zbog neravnog terena i velikog kamenja uz i po samoj stazi.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - grbav teren

Geometrija Procalibera je takva da se na njoj osjećam veoma ugodno, a opet me stavlja u agresivnu poziciju kakvu volim imati na trkaćem biciklu. Isto tako sama geometrija, razmak između kotača i kut na `head tube-u` je odlično `pogođen` pa se bicikl veoma stabilno penje na usponima i nećete imati problema sa gubljenjem gripa (podizanjem prednjeg kotača) i na strmijim usponima. Osim na uzbrdici bicikl je veoma stabilan i upravljiv na spustu.  Ovdje je do izražaja došla 29“ verzija kotača sa Boost nabama (110/148) koju ima Procaliber. Bicikl je tako puno brže i stabilnije prolazio preko svih prepreka na terenu. Zahvaljujući IsoSpeed tehnologiji na stražnjem dijelu okvira, neravni teren bio je puno manje naporan za donji dio leđa te je samim time i vožnja bila ugodnija. Isto tako zahvaljujući IsoSpeed-u grip na zadnjem kotaču je bio puno bolji na grubljem terenu.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - Trek Procaliber RSL

Kod tako grubog terena veoma bitno je i koje gume odabrati  te na koji tlak ih pumpati. Cijelu sezonu vozio sam na Bontrager gumama i s njima sam jako zadovoljan. Konkretno na Procaliberu sada vozim model XR2 Team Issue 29×2.2. Gume sam na svojih 76kg pumpao na 1.7 – 1.8 bara. To se pokazalo ponovno kao odličan izbor jer oštro kamenje nije probušilo ove gume. Na rastresitom terenu imao sam dovoljno gripa za držanje smjera naprijed, a stražnji kotač nije proklizavao.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - Voznja po terenu

Cijeli event `Fužine 2 Sea` počinje u subotu u 16h. Od 16h biti će moguće napraviti prijave i pokupiti startne pakete. Osim toga u Fužinama ćete moći prošetati i izložbenim, expo prostorom u kojem će svoje proizvode izložiti svi partneri i sponzori utrke. Među njima svoj štand će imati i moji kolege iz Rog Joma dućana. Kao i na dosadašnjim eventima na našem štandu moći ćete vidjeti, isprobati neke od Trek bicikala, kupiti rezervnu opremu kao što su zračnice, CO2 bombice, rukavice, bidone i ostalu biciklističku opremu. Za pojedine modele imat ćemo i mogućnost najma bicikla s kojim bi onda mogli odvoziti i utrku na koju ste se prijavili. Uz to moći ćete uživati i u vrhunskom okusu Segafredo kave koja nas uvijek prati i daje odličan `boost` za samu utrku. Svi zainteresirani moći će dobiti informacije o najnovijim modelima i novostima koje je Trek (i Bontrager) pripremio za novu 2018. sezonu.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - Rog Joma Expo

Osim toga s vama mogu podijeliti i informacije o sportskoj suplementaciji, dodacima prehrani od Twinlab-a i Zipvit-a koje i sam osobno koristim. Koga zanimaju informacije o zdravoj prehrani, izradi personaliziranog programa prehrane i kako do njega doći moći će isto tako dobiti pravi kontakt i neke posebne pogodnosti koje je osigurao Nutrilife Centar. Da ne bi ostalo samo na pričanju i gledanju ekipa `Night Riders Croatia` u subotu navečer organizira noćnu vožnju sa lampama. Ništa predugo i prezahtjevno, taman da se noge malo razvrte i zagriju dan prije same utrke. Ako vas brine jer nemate lampu ne brinite, na Rog Joma štandu naći ćemo rješenje i za taj problem.

Koliko sam upoznat sa situacijom oko prijava, one su još uvijek moguće ali samo za neke od staza – Classic staza je npr. potpuno rasprodana. Stoga ako još niste svakako se prijavite za neku od preostalih staza jer druženje dan prije i na dan utrke će sigurno biti vrhunski. Vidimo se ovaj vikend u Fužinama.

[tomcycling.com] Fuzine2Sea2017 - Fuzine jezero