Otkako sam zadobio ili točnije rečeno otkako mi se povratila ozljeda lijevog koljena od prometne nesreće iz 2011.g. prestao sam s odlaskom na utrke ove sezone. Zadnja utrka na kojoj sam nastupio iz punog treninga bila je `Green Devil` – utrka državnog prvenstva u kros duatlonu. Nakon nje kao što sam ranije napisao zadobio sam upalu lijevog koljena koja je kasnijim nalazom magnetske rezonance u Sv. Katarini i konzultacijama kod dr. Hudeca te dr. Nataše Desnice iz Poliklinike `Kaliper` utvrdila da ona nastaje zbog rupture hrskavice. Osim povrede hrskavice potpuno je oštećen i menisk te prednji križni ligament koji je napola puknut. Od tog perioda redovito idem na terapiju u Polikliniku `Kaliper` gdje se trudim jačati mišiće kvadricepsa i zadnje lože ne bi li nakon operacije oporavak bio čim brži.

Isto tako kako sam morao odustati od dvije najveće utrke koje sam planirao ove sezone, `AlpenTour Trophy` i `Bike TransAlp` prestao sam planski trenirati i fokus sam stavio na neke druge stvari koje su opet nekako vezane uz biciklizam i promociju. Uz bicikle koje sam vozio do sada odlučio sam otići `korak dalje` i nabaviti enduro bicikl Trek Slash s kojim vježbam tehniku kako na spustu tako i na usponu. Jedan `nusprodukt` vožnje na Slash biciklu je svakako i održavanje snage na biciklu jer za razliku od vožnje na Trek Procaliber 9.9 RSL modelu koji jedva da ima 9kg vožnja uzbrdo na Trek Slash modelu od cca 13-14kg je bez ikakvih dodatnih intervala svojevrstan trening. S obzirom na moj zadnji nastup na državnom prvenstvu u MTB usponu mogu slobodno reći i jako dobar trening.

Nastup na samom državnom prvenstvu u usponu nisam uopće planirao, a činjenica koja to potvrđuje je i odlazak na planinarenje u NP Risnjak u petak samo 2 dana prije samog natjecanja. Zadnji puta sam ovako `ozbiljnije` planinario u sklopu zimskih priprema tako da vam neću puno ni objašnjavati koliko su mi se noge upalile dan nakon tog planinarenja.

[tomcycling.com] NP MTB Uphill 2017-Risnjak - photo by Sony Xperia

Samo jedan od prekrasnih pogleda koji se pruža tokom planinarenja u nacionalnom parku Risnjak – photo by Sony Xperia

Već dugo nisam osjetio takvu bol u kvadricepsima koja mi je onemogućavala da se izvaljam na `rolleru`. Uzevši u obzir da je državno u usponu zapravo sasvim neplanirano bilo na kraju na Medvednici, gori na kojoj veoma rado vozim i treniram. Uz to staza utrke bila je na meni osobno jednom od najzanimljivijih uspona koje sam do sada vozio te zadnja ali nimalo bitna stvar, organizacija utrke ili kako to ekipa voli naglasiti `samoorganizacija` utrke je bila pod vodstvom BK Ciklus. Uzevši sve to u obzir zabava i dobro druženje bili su zagarantirani.

[tomcycling.com] NP MTB Uphill 2017 - Finish

Direktor utrke Ivan Habuš u suradnji s kolegama kluba i sponzorima utrke pretvorio je vrh Medvednice u prizor vrijedan utrke svjetskkog kupa – photo by Sony Xperia

Uspon je meni od kako sam počeo voziti bicikl uvijek bio najdraži dio vožnje i samim time mi je još više žao kad se sjetim činjenice da i ove godine propuštam `Bike TransAlp` utrku na kojoj se u svega 7 dana nakupi gotovo 18.000m uspona. Osim te činjenice bicikl mi se ove godine uvukao još više pod kožu zahvaljujući ekipi iz Rog Jome koja mi je omogućila i otvorila vrata Trek bicikla. Nisam mogao ni zamisliti da bi jedan hardtail bicikl poput Procalibera mogao biti takvo `otkriće` i unutarnja motivacija koja me tjerala da se na svakom treningu i utrci potrudim dati sve od sebe. Ono što je još bolje, Procaliber je doista bicikl koji svaki potisak pedale uistinu pretvara u nevjerojatnu inerciju prema naprijed i koji se vozi s lakoćom da se ponekad pitam imam li ja bicikl sa mehaničkim dopingom.

Konkurencija u mojoj kategoriji `Veterani A`  nije bila nimalo slaba, a s obzirom na moju upalu od planinarenja te laganih povremenih vožnji u zadnja dva mjeseca uspon sam gledao više kao mogućnost da se popnem na Sljeme u društvu biciklista za razliku od dana kad idem sam. Svakako i kasna večera dan prije kada sam se u 23h sjetio da imam punjene vješalice u frižideru i Staub grill tavu nije bila receptura za pripremu na utrku kako to znam raditi kada ozbiljno treniram. Od vozača u mojoj kategoriji nekako sam najviše mislio da će pobjedu odnijeti Tonko Juras iz BBK Orlov Krug ili čak Hrvoje Mudrovčić iz BK Barkan Otočac kojeg gotovo i da nema tokom sezone na utrkama, a onda se odjednom pojavi i pobjedi na utrci kojoj dođe. Jedinu malu prednost koju sam stavio na svoju stranu prije starta je bilo poznavanje staze s obzirom da sam je vozio nekoliko puta ove sezone, a i u sklopu zimske lige `4 potoka`.  Prvo su sa starta krenule kategorije `Elite` muški i ženski te `Juniori` muški i ženski. Nakon 5 min krenule su kategorije `Kadeti`, `Veterani  A, B, C`.

[tomcycling.com] NP MTB Uphill 2017 - Start

U startnom prostoru sa prijateljem i kolegom Nikšom koji vozi u kategoriji `Veterani B` – photo by Sony Xperia

Prvo sam mislio da se neću ni truditi probijati prema naprijed međutim kad sam primijetio da je sve krenulo poprilično tromo i sporo odlučio sam makar proći naprijed da ne moram paziti hoće li tko stati ispred mene ili me slučajno zakačiti volanom. Prvi dio staze uspona od Pustodola je široki makadam nakon čega se ulazi na zemljani put koji na pojedinim mjestima ima malo kamenja i korijena. Nagib staze se isto izmjenjuje pa nakon malo strmijeg dijela put ili zaravna ili krene lagano nizbrdo. Na strmijim dijelovima staze u par navrata imao sam problem da mi je zadnji kotač proklizao zbog manjka snage u nogama i prejako napumpane stražnje gume. U jednom od tih trenutaka me prošao Tonko i tu sam očekivao da će mi napraviti veću prednost koju više neću spojiti. Ubrzo nakon njega prolazi me i njegov timski kolega Barešić ali nisu mi otišli predaleko tako da do polovice staze uspijevam zadržati priključak 1-2m iza njih. Nakon izlaska iz šume na makadam kod 6. stupa sad bivše žičare vraća mi se pomalo zaboravljeni osjećaj potiska na pedale i bol od upale kao da je popustila. To koristim da se vratim natrag u vodeću poziciju ali naravno Tonko i Barešić i dalje pritišću odmah na kotaču. Do prolaska oznake 4km do cilja Barešić je prošao malo naprijed i Tonko skupa s njim, a ja sam odlučio na tom dijelu staze pustiti da malo ulovim zraka i osjetim hoće li noge izdržati ili će me samo odrezati zbog ne treniranja na ovakvom intenzitetu. Podatak čisto kao informacija koliko mi je bilo teško pokazuje mjerenje putem Garmin Edge 820 uređaja da mi je na zagrijavanju od kuće do starta uspona prosječan puls bio 146, a maksimalan 174. Tokom samog uspona izmjeren mi je prosječan puls od 186 otkucaja, a max je bio 195. Dakle čisti crvendač 🙂 Točno negdje oko oznake 3km do cilja odlučio sam malo ubrzati tempo i tu sam uspio napraviti malenu rupu između mene i Tonka te Barešića. Kasnije tokom okretanja kad sam pratio da li mi se približavaju uočio sam da se u grupu priključio i Hrvoje Mudrovčić. Već sam mislio da će me uz njegovu pomoć uloviti međutim uspio sam izdržati do izlaska na Sljemensku cestu  i nakon toga sam znao da nema više kalkuliranja, ili ću moći stisnuti do kraja ili će me oni uloviti. Zadnji dio uspona bio je onaj šumski puteljak od parkirališta kod Tomislavca do ispod terase Vidikovca na Sljemenu. Dečki su se uspjeli malo približiti međutim nedovoljno da me ulove u samoj završnici pred cilj koja je bila manje strma i gdje sam bez problema ulovio odlično ubrzanje sa svojim Trek Procaliberom.

[tomcycling.com] NP MTB Uphill 2017 - Procaliber

Trek Procaliber 9.9 RSL ili odmilja `UnderNine` na vrhu Medvednice u cilju – photo by Sony Xperia

Iako nisam očekivao ništa od ove utrke, pobjeda je uvijek jedan lijep osjećaj, a pogotovo u ovakvim trenucima kad se osjećaš nemoćno u usporedbi s onim osjećam prije ozljede. Ova utrka me samo dodatno pogurnula i motivirala još više da se nastavim truditi i da ostanem čim više aktivan dok `strpljivo` čekam red na operaciju. Uz sve to ovo je samo još jedna potvrda u kvalitetu Trek Procaliber bicikla koji je i na ovoj utrci dokazao da unatoč mojoj manjoj utreniranosti i manjku snage on i dalje izvlači taj maksimum iz mene kada je to najpotrebnije. Trek Procaliber je sve što jedan XC stroj treba biti, lagan, čvrst, brz, upravljiv, agilan – sve što je potrebno za pobjedu i postolje.

[tomcycling.com] NP MTB Uphill 2017 - Podium

Pobjeda u kategoriji Veterani A i naslov državnog prvaka u MTB usponu 2017 – photo by Sony Xperia