Nakon nekoliko jednodnevnih maratona došlo je vrijeme za ponovni etapni maraton, drugi po redu ove sezone (nakon utrke ‘4 Islands’), ‘AlpenTour Trophy 2018’. Na ovoj utrci nastupio sam prvi puta 2016.g. u timu s Zvonimirom Pokupcem u kategoriji ‘Men’. Ove sezone isto tako vozim u paru samo partner mi je ovoga puta Peter Vesel. Vjerujem da na našem području nema vozača koji već do sada nije čuo za Petera i sve njegove uspjehe kako na lokalnim utrkama u Sloveniji i Hrvatskoj tako i na internacionalnim natjecanjima. Za one koji ne znaju Peter je 6x završio Absa Cape Epic utrku, a od toga je 2015.g. pobijedio u mix kategoriji, a 2011.g. osvojio je 3. mjesto u generalnom plasmanu. Uz to pobijedio je i na etapnoj utrci Bike TransAlp, Brazil Ride, 4 otoka (2x). Petera sam imao čast upoznati na svom prvom nastupu na utrci Absa Cape Epic 2012.g. Tada sam prvi put vozio jednu takvu etapnu utrku, a vozio sam u paru sa Mitja Rok, vozačem koji je osvojio DOS (Dirka okoli Slovenije). Od tada sam s Peterom ostao u jako dobrim odnosima i njegovi savjeti su mi uvelike pomogli da iz godine u godinu podižem svoju formu. Zahvaljujući njegovim savjetima sam isto tako osvojio i državno prvenstvo u maratonu 2013. u Elite kategoriji. 

[tomcycling.com] Partneri_AT2018_Zero

Prva zajednička etapna utrka za Petera i mene – u pozadini ciljna vrata prve tri etape.

Zbog toga mi je veoma drago da ću napokon jednu etapnu utrku odraditi s njim u paru jer iako i sam imam već neko iskustvo u maratonima i etapnim utrkama još uvijek ima puno toga što mogu naučiti od Petera i iskusnijih vozača poput njega. 

AlpenTour Trophy utrka vozi se 4 dana u području Schladming-Dachstein, Austrija. U ova 4 dana očekuju nas tri etape i jedan kronometar. Sve zajedno u 4 dana prijeći ćemo 400km i 9,400m uspona. Za one koji još nisu čuli za ovu utrku, riječ je naravno o mtb utrci. Iako ovih 200km u 4 dana ne zvuči puno, 9,400m dovoljno govori da je riječ prilično zahtjevnoj utrci. U ova 4 dana imat ćemo prilike (nadam se 🙂 ) uživati u pogledima koji se pružaju u samo srce Styrian Alpi s najvećih vrhova u toj regiji.

[tomcycling.com] Schladming_AT2018_Zero

Schladming – Dachstein

Prva etapa i najduža etapa vodi nas prema selu Ramsau i dalje prema drugom najvišem vrhu Sjevernih krških Alpa – Dachstein. Drugi dan čekaju nas dva visoka vrha, prvi na 1840m – Hochwurzen, a drugi na 2000m – Giglach. Ovaj drugi mi je ostao u jako ‘lijepom’ sjećanju iz 2016.g. kada sam upao u krizu zbog smanjenog tlaka zraka. Naime ako se organizam ne adaptira na fizičku aktivnost na visokoj nadmorskoj visini (preko 1600m) ovi problemi nisu rijetkost. Kako se penjemo sve više u visinu atmosferski tlak se smanjuje pa svaki udisaj sadrži sve manje i manje molekula kisika (iako postotak kisika u zraku ostaje 21%). Organizam se u takvim uvjetima mora više truditi da bi pribavio kisik, kroz brže i dublje disanje, a to postaje još uočljivije s naporom kao što je penjanje uzbrdo. Ove godine znam što me čeka pa ćemo vidjeti kako će mi ove godine organizam odreagirati. Peter će sigurno tu imati manje problema jer je u zadnjem periodu boravio kod kuće u visinskom šatoru što pomaže u adaptaciji za utrku u ovakvim uvjetima. Treća etapa vodit će nas na vrh visok 1840m – Hauser Kaibling. Za zadnji dan ostaje ‘šećer na kraju’ – brdski kronometar duljine 14km sa 1300m uspona. Utrka će tako završiti brdskim ciljem na brdu Planai. Za svaku večer organizator jer pripremio zajedničku večeru na kojoj će biti i proglašenje za najbolje vozače tog dana. Sjećam se da smo 2016.g. imali organizirano da je svaka večera bila s naglaskom na jednu od kuhinja – australska, francuska, talijanska. Ove godine na prvoj večeri imat ćemo priliku i vidjeti predstavljanje novog biciklističkog projekta nazvanog MET – Middle East Tour. Na ovom projektu radilo se 4 godine i organizatori kao glavni cilj naglašavaju promicanje mira u sportu na Bliskom Istoku. Glavni organizatori AlpenTour Trophy-ja, kao i sam direktor utrke Gerhard Schönbacher bit će prisutni na MET utrci kao jedni od inicijatora i osnivača same utrke. Utrka MET startat će 08. Ožujka 2019. u Ammanu, a završiti 14.03.2019. u Jeruzalemu. Riječ je o cestovnoj utrci na kojoj će moći nastupiti rekreativci i profesionalni vozači, a svi s jednim ciljem – promocije mira na Bliskom Istoku.

Naš nulti dan na AlpenTouru je prošao putovanjem do Schladminga. Ja sam iz Zagreba došao do Ljubljane gdje sam se našao s Peterom i od tamo smo zajedno krenuli prema Austriji. U Schladming smo stigli u 17h. Odmah smo krenuli na prijave da podignemo brojeve i nakon toga prijavili se u smještaj. Ove godine AlpenTour Trophy bilježi rekordan broj vozača u svojoj 20-godišnjoj povijesti. Od 400 vozača na startnoj listi nalazi se 5 Slovenaca, a s obzirom na to da sam ja samo za ovu utrku promijenio državljanstvo ukupno 6 Slovenca – Peter Vesel, Darko Knez, Tomi Iskra, Aleksander Kogal, Robert Šijanec te moja malenkost. Uz Slovence imamo i jedan hrvatski tim – Somfy Bike Team – Boris Basta & Denis Tomašić. Ovo je ujedno i rekordna prijava hrvatskih i slovenskih vozača na ovoj utrci. Prva etapa na startu je sutra u 10h. 

Nadam se da su se noge nakon maratona Big Four na otoku Rabu dovoljno oporavile da ova četiri dana budu prave kako bi Pero i ja odradili utrku po planu – uživanje pa onda ako ispadne i dobar rezultat nećemo se žaliti. 🙂

[tomcycling.com] Kaliper_AT2018_Zero

Regeneracija uz sportsku masažu i Game Ready uređaj u Poliklinici Kaliper