Nakon jučerašnje tranzicije iz Baške u kamp Poljane na Lošinju osjećao sam se malo iscrpljeno i ujutro nisam bio previše uzbuđen za start treće etape koju smo danas vozili sa startom u Meragu, Cres. Inače do sada mogu samo dati sve pohvale organizatorima, Adria Bike, i svim njihovim pomagačima i partnerima. Vrijeme im ove godine nije išlo na ruku ali su jučerašnjom rezervnom etapom svima pokazali da unatoč poteškoćama na koje ne mogu utjecati mogu svim sudionicima priuštiti nezaboravno iskustvo na utrci `4 otoka` (ili kako se sad volimo svi malo šaliti (`3 otoka`). Osobno bi mi najdraže bilo kad dođem na etapnu utrku da se od prvog do zadnjeg dana ne moram nigdje seliti zbog drugih etapa (kao što je to na etapnoj utrci AlpenTour Trophy u Austriji) ali ova utrka je ipak po vožnji na 4 otoka (Krk, Rab, Cres i Lošinj) i postala tako popularna i kod nas i kod stranca (kojih ima više nego domaćih vozača).

Start današnje etape bio je specifičan i po tome što smo startali ih trajektne luke Merag i to ni više ni manje nego sa trajekta. Mislim da i ne postoji neka druga utrka gdje vozači dožive da im znak za start označi sirena s trajekta.

[tomcycling.com] Start 3. etape na Cresu iz trajektne luke Merag sa samog trajekta - `Unique race experience`

Start 3. etape na Cresu iz trajektne luke Merag sa samog trajekta – `Unique race experience`

Današnji start bio mi je puno draži od jučerašnjeg. Odmah od starta krenuli smo na strmi uspon gdje se brzo napravila selekcija i `linija` vozača koji su vozili jedan za drugim u svom ritmu (za razliku od jučer kad se dosta vozača `guralo` da ostane u prvoj skupini čim duže zbog zavjetrine pa je vožnja u grupi bila dosta `napeta i nervozna`). Nakon prva dva dana svi se već međusobno ` poznajemo`  tako da se otprilike zna tko koliko `jako` može voziti od početka do kraja etape. Današnja etapa nosila je i nadimak `kraljevska etapa` jer je po riječima organizatora, a i vozača kojima ovo nije prvi nastup na ovoj utrci najzahtjevnija.  U to smo se danas uvjerili Marin i ja na nekoliko segmenta gdje smo vozili preko velikih kamenja uzbrdo, nizbrdo, po ravnom. U jednom trenutku imao si dojam da više nema smisla birati koju liniju odabrati nego da je najbolje samo `agresivno napasti` kamen koji ti dolazi podizanjem prednjeg dijela bicikla i prebacivanjem težišta tijela skupa s biciklom preko kamenja. Sva sreća pa je danas bilo i nešto više asfalta po kojem smo vozili tako da smo koliko toliko odmorili ruke i `povratili` koncentraciju nakon tih zahtjevnih segmenata. Kako je jučer navečer dosta jako puhala `Senjska bura` bilo me pomalo i `strah` kako će nas vrijeme danas ujutro dočekati. Jutro je bilo dosta hladno i vjetrovito ali na svu sreću sunčano. Do početka starta vjetar je popustio iako je na pojedinim dijelovima staze još uvijek puhao. Zbog toga sam se danas odlučio za B2 podmajicu od Bontragera, termo navlake za ruke i koljena od Bontragera, te sam preko kratke majice još nosio i vjetronepropusni prsluk kako bi se mogao na spustu i dijelovima gdje je vjetar bio jači zaštiti, odnosno `utopliti`.  Današnja etapa je po mom Garmin Edge 820 uređaju bila duga 74.56km i imala je 1632m uspona. Ovo je ujedno i najduža etapa na ovoj utrci. Cilj današnje etape bio je u Osoru gdje su organizatori dočekali sve vozače sa kuhanom hranom tako da su se svi mogli brzo posvetiti regeneraciji i oporavku za sutrašnju zadnju etapu. Marin i ja smo taj dio preskočili jer nam je danas Marin složio fini ručak sa integralnom tjesteninom, domaćom salsom i finim steak odrescima.

[tomcycling.com] Fotka nakon dolaska u cilj u Osor - photo by: Sony Xperia

Fotka nakon dolaska u cilj u Osor – photo by: Sony Xperia

Današnje mirnije popodne iskoristio sam za bolji oporavak jer sutra je start zadnje etape u Malom Lošinju, a kako smo smješteni u kampu Poljana ne moramo se nigdje seliti i sutra do starta imamo svega par km tako da na start možemo direktno biciklima.

[tomcycling.com] Odmor uz omiljenu Segafredo kavu i fini `Regeneration` čaj iz `Kuće zelenog čaja` te pogled na more u kampu Poljana na Malom Lošinju - photo by: Sony Xperia

Odmor uz omiljenu Segafredo kavu i fini `Regeneration` čaj iz `Kuće zelenog čaja` te pogled na more u kampu Poljana na Malom Lošinju – photo by: Sony Xperia

Inače za smještaj i odlične uvjete u samom kampu se ovim putem želim zahvaliti Emeriku i njegovoj agenciji `Bike-Point` koja nam je ovo omugućila. Cres nam je danas pokazao kako doista ima prekrasne `trail`staze za mtb tako da svi koji želite istražiti Cres i Lošinj slobodno se možete javiti Emeriku jer ona poznaje sve staze koje ovdje možete naći.

[tomcycling.com] Bike-Point je mjesto na Malom Lošinju u sklopu kampa Poljana gdje možete potražiti najam bicikala i vodiče za vođene ture po otocima - photo by: Sony Xperia

Bike-Point je mjesto na Malom Lošinju u sklopu kampa Poljana gdje možete potražiti najam bicikala i vodiče za vođene ture po otocima – photo by: Sony Xperia

Sutrašnja zadnja etapa koja nas čeka po raspisu duga je 40km i ima 975m uspona. Iako ovako na prvu djeluje da će biti lakša za kraj bojim se da nas sutra čeka još nekoliko zahtjevnih `rocky` segmenata tako da ćemo i dalje morati biti oprezni i koncentrirani da cijelu utrku uspješno privedemo kraju.